Fysiotherapie voor amputatiepatiënten is een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces na een amputatie. Het is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het helpen van patiënten die een deel van hun lichaam hebben verloren. Dit kan zowel een boven- als onderste extremiteit zijn. Het doel van fysiotherapie is om de patiënt te helpen bij het herwinnen van mobiliteit, kracht en het aanleren van nieuwe vaardigheden om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

De rol van fysiotherapie bij amputatie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het revalidatieproces van amputatiepatiënten. Het is een multidisciplinaire aanpak waarbij de fysiotherapeut samenwerkt met andere zorgprofessionals, zoals een revalidatiearts, ergotherapeut en orthopedisch instrumentmaker. Samen zorgen zij ervoor dat de patiënt de beste zorg en begeleiding krijgt om zo goed mogelijk te kunnen functioneren met een prothese.

De fysiotherapeut zal in eerste instantie de patiënt helpen bij het aanleren van de juiste houding en bewegingen om overbelasting van het overgebleven lichaamsdeel te voorkomen. Daarnaast zal er gewerkt worden aan het versterken van de spieren en het vergroten van de mobiliteit. Dit kan onder andere gedaan worden door middel van oefeningen en mobilisatietechnieken. Ook kan er gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen, zoals een looprek of rollator, om de patiënt te helpen bij het leren lopen met een prothese.

Shockwave therapie bij amputatie

Een veelvoorkomend probleem bij amputatiepatiënten is fantoompijn, dit is pijn die gevoeld wordt in het geamputeerde lichaamsdeel. Dit kan erg vervelend en belemmerend zijn in het dagelijks leven. Om fantoompijn te verminderen kan er gebruik gemaakt worden van shockwave therapie. Dit is een behandelmethode waarbij er schokgolven worden toegediend op de pijnlijke plek. Deze schokgolven stimuleren de bloedcirculatie en zorgen voor pijnvermindering. Voor shockwave therapie in Maastricht kun je terecht bij Jahae fysiotherapie.

Naast het verminderen van fantoompijn kan shockwave therapie ook ingezet worden voor het behandelen van littekenweefsel en het verbeteren van de doorbloeding van het geamputeerde lichaamsdeel. Dit kan helpen bij het verminderen van stijfheid en het verbeteren van de mobiliteit. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht hebben ze veel ervaring met het toepassen van shockwave therapie bij amputatiepatiënten.

Leven na een amputatie

Een amputatie heeft een grote impact op het leven van een persoon. Het kan zorgen voor fysieke en emotionele uitdagingen. Fysiotherapie kan helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en het vergroten van zelfstandigheid. Maar ook mentale ondersteuning is belangrijk bij het verwerken van een amputatie. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht wordt er niet alleen gekeken naar het fysieke aspect, maar ook naar de mentale gezondheid van de patiënt.

Al met al is fysiotherapie een essentieel onderdeel van het revalidatieproces voor amputatiepatiënten. Het helpt hen om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in het dagelijks leven en om te gaan met de veranderingen in hun lichaam. Bij Jahae fysiotherapie in Maastricht ben je in goede handen voor fysiotherapie en shockwave therapie bij amputatie.