Een huis kan je op twee manieren bemachtigen. Je kan een huis huren, maar je kan ook een huis kopen. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen, omdat zowel huren als kopen hele eigen karakteristieken met zich meebrengen. Wat je kiest is vaak afhankelijk van meerdere factoren, maar we zetten graag enkele verschillen tussen kopen en huren voor je op een rijtje.
Een koophuis mag je zelf verbouwen
Ga je een huis kopen in Hoogeveen, dan weet je dat je een plek hebt die je helemaal naar je eigen inzicht mag verbouwen. Wil je een dakkapel inbouwen? Geen enkel probleem. Moet de tuin helemaal anders? Ga vooral je gang. Het kan allemaal en verbouw je je huis, dan zal het huis na verloop van tijd in waarde toenemen. Ideaal voor een latere verkoop en vooral ook erg fijn voor als je zelf lekker in het huis blijft wonen. Huurwoningen hebben die luxe niet. Hierin mag je zeker zelf aan de slag met de verfkwast, maar echte verbouwingen zullen niet mogelijk zijn. Het is immers niet jouw huis en dus mag je maar beperkte aanpassingen doorvoeren. Daar staat tegenover dat je bij een koophuis eventuele reparaties en onderhoud zelf moet betalen. Bij een huurwoning wordt dat voor je geregeld
Huren is flexibeler dan kopen
Wie een huis koopt, verbindt zich voor langere tijd aan de woning. Een hypotheek heeft een looptijd van dertig jaar en als je echt pech hebt kan de waarde van je woning dalen. Wil je het dan weer verkopen, dan kan je met een restschuld komen te zitten. Huren is flexibeler; je zal zeker niet met een restschuld eindigen, omdat je slechts per maand de huur betaalt en niet aan een hypotheek vastzit. Je kan vaak op korte termijn opzeggen, zodat verhuizen een stuk gemakkelijker wordt.
Heffingen en extra belastingen
Een koophuis betekent ook dat je heffingen en extra belastingen uit eigen zak moet betalen. Deze belastingen en heffingen zijn er voor elke huiseigenaar en hoogte ervan wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren; waar je woont, hoe groot je huis is, dat soort zaken. Dit is bij een huurwoning niet van toepassing. Dit wordt verder voor je geregeld en dus kom je niet met deze extra kosten te zitten.
Je profiteert van waardestijging bij een koopwoning
Heb je een koopwoning, dan is de kans groot dat de woning in de loop der jaren meer waard wordt. Dat is nou eenmaal de gang der zaken op de woningmarkt en het betekent dat veel mensen hun woning tegen een prima winst kunnen verkopen. Die winst wordt dan weer in een nieuw huis gestoken, zodat je altijd een stapje omhoog kan op de woningmarkt. Bij een huurwoning zie je daar niets van terug; daar merk je niks van een waardestijging en krijg je ook geen zak met geld mee als je vertrekt. Ook als je bijvoorbeeld je huis toch enigszins hebt kunnen verbouwen en de waarde van het huis omhoog gaat, is die waardestijging alleen fijn voor de verhuurder. Jij zal er als huurder helaas niks van merken op financieel gebied.